UKK/FAQ

Yleiset

1: Mistä voin hankkia OBD-laitteen?
Tällä hetkellä emme itse myy OBD-laitteita, mutta olemme harkitsemassa aloittaa niiden kaupan uudestaan. OBD-laitteita saat ostettua seuraavista liikkeistä

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/35805/dnckd/Fuj-tech-OBD-II-ELM327-Bluetooth-diagnostiikka-anturi
https://www.elekma.com/elm327_adapteri_bluetooth?gclid=Cj0KCQjww7HsBRDkARIsAARsIT5RONh5jsP4jIJLyjTAXUAm_nCdHWbDmAmdzU097ipLOp2HUxKo3fsaAnCbEALw_wcB
https://www.e-ville.com/fi/q/?sn.q=obd
Käyttöohjeistamme löydät lisää tietoa eri malleista ja miten varmistaa laiteen toimivuus autossa.

http://www.ewooks.fi/download/1159/

2: Onko Cabidi ajopäiväkirja laillinen taksi käytössä?

Osa ohjelmistossa olevista toiminnoista on sellaisia joita saa käyttää suurimmassa osassa maita osa toiminnoista puolestaan sellaisia joita käyttömaan lainsäädäntö ei välttämättä vielä tue. Onkin tärkeää huomioida, että loppu käyttäjän vastuulla on itse tarkistaa mitä toimintoja voi liiketoiminnassa hyödyntää.

Suomessa taksilaki muuttui 1.9.2021, jonka jälkeen jos matkan hinnoittelu perustuu muuhun kuin ennalta sovittuun hintaa tätä ohjelmistoa ei enää saa käyttää Suomessa taksamittaria korvaavana laitteena. Tarkista aina ennen käyttöön ottamista paikallinen lainsäädäntö. Cabidi ohjelmiston käyttöä voi kuitenkin jatkaa edelleen ajo ja työpäiväkirjana, hinta-arvioiden tekemiseen. Jos käytössä on SumUp maksupääte voidaan ohjelmistosta välittää matkatiedot myös talteen maksutietojen kanssa SumUp:n järjestelmään josta raportit saa taksiyrittäjän itsensä toimesta myös tarvittaville viranomaisille.

Loppukäyttäjä on vastuussa itse siitä miten käyttää liiketoiminnassa saatavilla olevia ohjelmia ja laitteita.

Taksissa Cabidi tarjoaa markkinoiden parhaimman läpinäkyvyyden hinnoittelulle, mikä palvelee kuluttajaa parhaalla tavalla. Suosittelemme kuitenkin aina konsultoimaan ennen käyttöön ottamista viranomaisia, sillä loppukäyttäjä on itse vastuussa siitä miten käyttää markkinoilla saatavilla olevia ohjelmia ja laitteita yritystoiminnassaan.
Mobiilisovellutus ei korvaa Suomessa määräyksen mukaista taksamittaria, jos maan lainsäädäntö sitä vaatii käytettäväksi aikaa ja matkaan perustuvissa kyydeissä. Loppukäyttäjän vastuulla on pitää huoli siitä, että käyttää lainmukaisesti saatavilla olevia ohjelmia ja laitteita.

Lainsäädäntö ei koske ajopäiväkirja käyttöä eikä tämän työkalun käyttämistä apuvälineen määritettäessä matkalle kiinteä hinta.

Käytettäessä SumUp maksupäätettä yhdessä ohjelmiston kanssa tallentuvat matkan ja maksun tiedot SumUp:n järjestelmään, josta taksiliikenne yrittäjä saa itse otettua kaikki tarvittavat raportit kirjanpitoon ja viranomaisille. Ewooks ei kerää eikä vastaa aineistojen toimittamisesta kolmansille osapuolille.

Taksiliikenne toiminnan aloittamiseen Traficom on laatinut omat ohjeensa
https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/haluan-taksiliikenneyrittajaksi

Ewooks/Cabidi ohjelma ei harjoita Suomessa lainmäärittelemää välityspalvelu toimintaa.

3: Mistä löydän käyttöohjeet?
Alla olevasta linkistä lukea viimeisimmän version ohjeista. Päivitämme ohjeita säännöllisesti.
http://www.ewooks.fi/download/1159/

4: Mikä ovat Ajokki sovelluksen laitevaatimukset?
Ajokki ajopäiväkirjan käyttöön tarvitset riittävän uuden Android laitteen.
Android versio tuettu versiosta 10 tai uudempi. Suosittelemme Android 13 tai 14 käyttöjärjestelmällä varustettu ns. puhtaita laitteita.
Laitteessa tulee olla GPS tai vastaava, Internet yhteys ja ruutu koko ei saa ylittää 8″.

5: Tukeeko ohjelma iZettle:ä?
Valitettavasti iZettle ei tarjoa sammanlaista intergaatio rajapintaa kuin SumUp. Eli jos käytät iZettleä joudut syöttämään kaikki matkan ja hinnan tiedot käsin. Tämä on iZettlen rajoitus ja heiltä ei ole tähän tullut ratkaisua. SumUp:n kanssa kaikki tiedot matkasta menevät kuitille automaattisesti.

6: Miten voin peruuttaa tilauksen?
Google Play tilaukset tulee peruuttaa https://payment.google.com tai Google Play sovelluksen kautta.
kts. lisätietoja http://www.ewooks.fi/tilauksen-peruuttaminen/

Laskulle tehdyt tilaukset tulee peruttaa kirjallisesti lähettämällä sähköpostia osoitteseen support@ewooks.fi.
Peruutus tulee tehdä 10 päivää ennen uuden tilausjakson alkua.

7: Is there user Guide in English
Yes, English version of user guide can be download here http://www.ewooks.fi/download/1623/

8: Google Play tilaus epännistui.
Tarkista, että sinulla on maksuväline asettetu oikein Google Playn asetuksista.
Ota tarvittaessa suoraan yhteys Google Play asiakastukeen. Suomen kielinen tukipuhelin vastaa
numerossa:

0800 523 199 10.00–19.00 (maanantai–perjantai)

9: Miten saan SumUp raportteihin myös ALV verokanta kentän?
Pikaohjeet SumUp raportin käsittelyyn ja ALV verokannan kaivaiminen “Kuvauksesta”

ALV verokanta omalle riville SumUp raporttiin (3088 downloads )

10: Kuinka tarkka GPS/Satelliitti mittaus on?

Nykyaikaisella myös kuluttajille suunnatuilla GPS / A-GPS / Galileo / GLONASS / BeiDou satelliitii laitteilla päästään tarkkuuteen joka kertoo laitteen sijainnin jopa sentin tarkkuudella. Tarkkuutta tehostetaan vielä maa-asemien käytöllä. Eli tarkkaa on, kunhan huolehdit myös laitteen oikeanlaisesta sijoituksessa autossa. Laiteen asetuksissa täytyy olla käytössä “Käytä suurinta tarkkuutta”.

Moderni satelliittehin perustuva mittaus on tukimusten mukaan jo tarkempaa kuin perinteisillä mekaniikkaan perustuvilla taksamittareilla/ajopäiväkirjalaitteile, joissa tarkuuteen vaikuttaa myös autossa olevat kuluvat osat (Renkaat jne..)

Perinteiset mittarit täytyy säännöllisesti myös kalibroida, koska niiden mittamaan matkaan vaikuttaa esim. autonrenkaiden kunto ja monet muut mekaaniseen mittaukseen liittyvät virheet. Satelliittien ja maa asemien määrä kasva, mikä on omiaan lisäämään niinden luotettavuuta.

11: Voinko ostaa käyttöoikeuden Cabidi tai Ajokki ohjelmaan laskulla Google Playn sijasta?

Lisenssin on mahdollista ostaa myös laskulla. Sivuiltamme löydä voimassa olevan hinaston ja tilauslomakeen.
Minimi tilausjako laskulla on 3kk.

12: Mistä saan maksupäätteen ja kuitti tulostimen?

Ohjelmistomme integroituu yhteen SumUp maksupäätteen kanssa. Voi luoda tilin ja tilata maksupääteen suoraan SumUp:lta http://fbuy.me/jC1pR
SumUp yhteensopivan tulostien voi tilata myös SumUp:n kautta.

13: Tilasin käyttöoikeuden Google Playn kautta, mistä saan kuitin maksusta?

Google Play tilauksissa maksut ja verot perii Google ja näin ollen se vastaa myös kuitin antamisesta. Kirjanpitoon luottokortti tiliotteet, paypal kuitit. Voit etsiä myös Google ostosten kuitteja Google Payment palvelusta https://payment.google.com.

Jos tarvitset Google ostosten kuittien löytämisessä voit soittaa Google Play tukeen

0800 523 199 10.00–19.00 (maanantai–perjantai)

14: Kaikki päiväkirjatiedot katosivat kun poistin vahingossa ohjelman! Voinko palauttaa ne jostain?

Laitteelle päiväkirjatiedot on mahdollista palauttaa vain jos olet aktivoinut käyttöön “Varmuuskopiointi” toiminnon Google Drive:lle.
Tämä toiminto löytyy Ajokki ja Cabidi päiväkirjan valikosta ja on maksuton toiminto.
Varmuuskopion palautus tapahtuu asentamalla ohjelmisto laitteelle uudestaan ja kirjatumalla samoilla Google tunnuksilla mitkä oli vanhassakin. Kopiot voi palautta listasta. Käyttöohjeistamme löydät lisää tästä toiminnosta. Toiminto ei ole automaattisesti käytössä ja edellyttää käyttäjän tekemää aktivointia.

Mikäli olet pilvipalvelu asiakkaamme (Palvelu ostettavissa erikseen), voit selata/viedä vanhoja tietoja portaalisamme, mutta täältäkään niitä ei voi palauttaa laitteelle.

Mikäli olet Cabidi käyttäjä ja käytössäsi on ollut SumUp maksupääte, voi selata maksuhistoriaa ja ajotietoja SumUp:n portaalista.
Muissa tapauksissa maksutiedot ilman ajotietoja löytyvät maksupäätelaite valmistajalta.

Cabidi tekee kuiteista ajotietoineen kaksoiskappaleet myös pilvipalvelumme (Tiedot eivät ole välttämättä tarkat), josta ne on saatavilla CSV-tiedostona ylläpitäjän toimista mikäli laiteen laitetunnus, y-tunnus ja kuljettajan tiedot löytyvät. Tästä voit kysyä tarkemmin support@ajokki.fi

Cabidi

K: Mikä on Cabidi?
V: Cabidi on helppokäyttöinen sovellus jonka avulla pidä kirjaa kyydeistä ja työtunneistasi.
Tämän lisäksi Cabidilla on mahdollista pitää kirjaa uuden taksilainsäädännön mukaisista tiedoista sekä periä maksut asiakkaalta.
Ohjelmistolla voi ajaa suomessa ennakkoon sovituilla hinnoilla oman hinnastosi mukaisesti.

K: Onko Cabidi Taksamittari?
V: Cabidi ei ole Suomessa hyväksytty taksamittari. Cabidi tallentaa vain tiedot ajamastasi kyydistä.
Jos tarkoituksesi on ajaa Suomessa mittariajoa, tulee sinun hankkia sitä varten erikseen hyväksytty taksamittari.
Suomessa Cabidissa tulee käyttää sopimusajo toimintoa, ohjelma mittaa kuitenkin samalla käyttäen GPS:sää tai OBD:ta matkalle pituuden ja ajan.

K: Raportoiko Cabidi tiedot viranomaisille?
V: EI, Ewooks/Cabidi ei harjoita Suomessa kyydinvälitystä. Ohjelmistomme on vain työkalu jolla loppukäyttäjä voi kerätä tietoa talteen laitteelle, SumU:plle ja rakentamaamme pilvipalveluun. Taksiliikenne yrittäjä on itse velvollinen suorittamaan kerätyn aineiston raportoinnin eteenpäin tarvittaville tahoille.

en_USEnglish