UKK/FAQ

1: Mistä voin hankkia OBD-laitteen?
Tällä hetkellä emme itse myy OBD-laitteita, mutta olemme harkitsemassa aloittaa niiden kaupan uudestaan. OBD-laitteita saat ostettua seuraavista liikkeistä

https://www.verkkokauppa.com/fi/product/35805/dnckd/Fuj-tech-OBD-II-ELM327-Bluetooth-diagnostiikka-anturi
https://www.elekma.com/elm327_adapteri_bluetooth?gclid=Cj0KCQjww7HsBRDkARIsAARsIT5RONh5jsP4jIJLyjTAXUAm_nCdHWbDmAmdzU097ipLOp2HUxKo3fsaAnCbEALw_wcB
https://www.e-ville.com/fi/q/?sn.q=obd
Käyttöohjeistamme löydät lisää tietoa eri malleista ja miten varmistaa laiteen toimivuus autossa.

http://www.ewooks.fi/download/1159/

2: Onko Ajokki ajopäiväkirja laillinen taksi käytössä?
Taksilaki on muuttumassa 1.9.2021 jonka jälkeen matka jonka hinnoittelu perustuu muuhun kuin ennaltasovittuun hintaa tätä ohjelmistoa ei enää saa käyttää Suomessa taksamittaria korvaavana laitteena. Tarkista aina ennen käyttöönottamista paikallinen lainsäädäntö. Loppukäyttäjä on vastuussa itse siitä miten käyttää liiketoiminnassa saatavilla olevia ohjelmia ja laitteita. Mobiilisovelluts ei ole EU mittalaitedirektiivissä hyväksytty mittalaite.

Monessa EU-maassa GPS pohjaiset mittarit ovat sallittuja osassa maista mittaus tiedon täytyy tulla autosta.

Jos vaatimuksena on mittaustiedon saaminen autosta, tukee Ajokki OBD-laitteita. OBD-laitteen käyttö on suositeltavaa myös Suomessa, alueella jossa GPS signaali on heikko.

Taksi käytössä Ajokki tarjoaa markkinoiden parhaimman läpinäkyvyyden hinnoittelulle, mikä palvelee kuluttajaa parhaalla tavalla. Suosittelemme kuitenkin aina konsultoimaan ennen käyttöön ottamista viranomaisia, sillä loppukäyttäjä on itse vastuussa siitä miten käyttää markkinoilla saatavilla olevia ohjelmia ja laitteita yritystoiminnassaan.

Huom! Taksilainsäädäntö on mahdollisesti muuttumassa vuoden 2021 alusta ja on mahdollista että mobiilisovellutuksilla ei saa 2021 vuoden alusta ajaa kyytejä jotka perustuvat aikaan, matkaan tai niiden yhdestelmään. Ohjelmistomme tukee myös ns. ennakolta asikaan kanssa sivittua hinnoittelu (sopimushinta) ja kiinteitä vyöhykemaksuja joita voidaan käyttää myös vuonna 2021.

Mobiilisovellutus ei korvaa EU mittalaitedirektiivin mukaista taksamittaria, jos maan lainsäädäntö sitä vaatii käytettettäväksi aikaa ja matkaan perustuvissa kyydeissä. Loppukäyttjän vastulla on pitää huoli siitä, että käyttää lainmukaisesti saatavilla olevia ohjelmia ja laitteita. Lainsäädäntö ei koske ajopäiväkirja käyttöä.

Taksiliikenne toiminnan aloittamiseen Traficom on laatinut omat ohjeensa
https://www.traficom.fi/fi/liikenne/tieliikenne/haluan-taksiliikenneyrittajaksi

3: Mistä löydän käyttöohjeet?
Alla olevasta linkistä lukea viimeisimmän version ohjeista. Päivitämme ohjeita säännöllisesti.
http://www.ewooks.fi/download/1159/

4: Mikä ovat Ajokki sovelluksen laitevaatimukset?
Ajokki ajopäiväkirjan käyttöön tarvitset riittävän uuden Android laitteen.
Android versio tuettu versiosta 6 tai uudempi. Suosittelemme Android 8 tai 9 käyttöjärjestelmällä varustettu ns. puhtaita laitteita.
Laitteessa tulee olla GPS tai vastaava, Internet yhteys ja ruutu koko ei saa ylittää 8″.

5: Tukeeko ohjelma iZettle:ä?
Valitettavasti iZettle ei tarjoa sammanlaista intergaatio rajapintaa kuin SumUp. Eli jos käytät iZettleä joudut syöttämään kaikki matkan ja hinnan tiedot käsin. Tämä on iZettlen rajoitus ja heiltä ei ole tähän tullut ratkaisua. SumUp:n kanssa kaikki tiedot matkasta menevät kuitille automaattisesti.

6: Miten voin peruuttaa tilauksen?
Google Play tilaukset tulee peruuttaa https://payment.google.com tai Google Play sovelluksen kautta.
kts. lisätietoja http://www.ewooks.fi/tilauksen-peruuttaminen/

Laskulle tehdyt tilaukset tulee peruttaa kirjallisesti lähettämällä sähköpostia osoitteseen support@ajokki.fi.
Peruutus tulee tehdä 10 päivää ennen uuden tilausjakson alkua.

7: Is there user Guide in English
Yes, English version of user guide can be download here http://www.ewooks.fi/download/1623/

8: Google Play tilaus epännistui.
Tarkista, että sinulla on maksuväline asettetu oikein Google Playn asetuksista.
Ota tarvittaessa suoraan yhteys Google Play asiakastukeen. Suomen kielinen tukipuhelin vastaa
numerossa:

0800 523 199 10.00–19.00 (maanantai–perjantai)

9: Miten saan SumUp raportteihin myös ALV verokanta kentän?
Pikaohjeet SumUp raportin käsittelyyn ja ALV verokannan kaivaiminen “Kuvauksesta”

ALV verokanta omalle riville SumUp raporttiin (788 latausta)

 

10: Onko Cabidi/Ajokki Taksamittari lailinen käyttää?
Tämä riippuu käyttömaan lainsäädännöstä. Suomessa asiasta vastaa TrafiCom ja 2018 tulleen lainsäädännön mukaisesti mobiilisovellutuksia voidaan käyttää taksamittareina. TrafiCom tiedotteen mukaisesti on oleellista, että kuluttaja tietää miten matkanhinta muodostuu ja tietojen mittaus tapahtuu luotettavalla tavalla. Kuljetus yrittäjä on kuitenkin tiedotteen mukaisesti itse vastuussa siitä, miten hän käyttää markkinoilla olevia laitteita ja sovellutuksia.

Lainaus TrafiCom:n tiedotteesta 25.6.2019 https://arkisto.trafi.fi/uutisarkisto/6311/etukateen_tilattavan_taksimatkan_hinnan_maarittelyyn_voidaan_kayttaa_taksamittarin_lisaksi_myos_sovelluksia

“Laissa ei ole määritelty näille laitteille hyväksymismenettelyä, joten jokainen yritys vastaa käyttämiensä laitteiden vaatimuksenmukaisuudesta. ”

Suosittelemmekin ennen käyttöön ottamista konsultoimaan paikallisten viranomaisten kanssa.

 

11: Kuinka tarkka GPS mittaus on?

Nykyaikaisella myös kuluttajille suunnatuilla GPS / A-GPS / Galileo / GLONASS / BeiDou satelliitii laitteilla päästään tarkkuuteen joka kertoo laitteen sijainnin jopa sentin tarkkuudella. Tarkkuutta tehostetaan vielä maa-asemien käytöllä. Eli tarkkaa on, kunhan huolehdit myös laitteen oikeanlaisesta sijoituksessa autossa. Laiteen asetuksissa täytyy olla käytössä “Käytä suurinta tarkkuutta”.

Laitteiden tarkkuus alkaa olemaan sitä luokkaa, alkaa olemaan vaikea kuvitella, että perinteinen autoon asennettava taksamittari olisi jollain tapaa tarkempi. Perinteiset mittarit täytyy säännöllisesti myös kalibroida, koska niiden mittamaan matkaan vaikuttaa esim. autonrenkaiden kunto ja monet muut mekaaniseen mittaukseen liittyvät virheet.

12: Voinko ostaa käyttöoikeuden Cabidi tai Ajokki ohjelmaan laskulla Google Playn sijasta?

Lisenssin on mahdollista ostaa myös laskulla. Sivuiltamme löydä voimassa olevan hinaston ja tilauslomakeen.
Minimi tilausjako laskulla on 3kk.

13: Can I subscribe lisence by using PayPal?

Yes there is way to subscribe lisence also via PayPal. Please look this page and provide you device id and email address via subsribe form.

http://www.ewooks.fi/paypal-subscribe/

14: Mistä saan maksupäätteen ja kuitti tulostimen?

Ohjelmistomme integroituu yhteen SumUp maksupäätteen kanssa. Voi luoda tilin ja tilata maksupääteen suoraan SumUp:lta http://fbuy.me/jC1pR
SumUp yhteensopivan tulostien voi tilata myös SumUp:n kautta.

Cabidi ja Ajokki ohjelmistot tukevat myös suoraa kuittien tulostamista POS/ESC standardin mukaisten 58mm läpökirjoittimien kautta.

15: Tilasin käyttöokeden Google Playn kautta, mistä saan kuitin maksusta?

Google Play tilauksissa maksut ja verot perii Google ja näin ollen se vastaa myös kuitin antamisesta. Kirjanpitoon luottokortti tiliotteet, paypal kuitit. Voit etsiä myös Google ostosten kuitteja Google Payment palvelusta https://payment.google.com.

Jos tarvit Google ostosten kuittien löytämisessä voit soittaa Google Play tukeen

0800 523 199 10.00–19.00 (maanantai–perjantai)
Tilaa ajopäiväkirjan käyttöohjeet
Saat sähköpostiisi uusimman version ajopäiväkirjan käyttöohjeista ILMAISEKSI!
Sähköposti osoitteesi jää vain meidän käyttöömme ja noudatamme GDPR:ää Voit poistaa itse milloin tahansa listalta, sähköpostiviestin lopussa olevilla linkeillä. Voit poistaa itse milloin tahansa listalta, sähköpostiviestin lopussa olevilla linkeillä.
fiFinnish