2.5 OBD-Käyttö

OBD-asetukset

Ajopäiväkirja tukee ELM 327 -yhteensopivia OBD-II Bluetooth-laitteita. OBD-laite voidaan liittää auton OBD-porttiin, mikä mahdollistaa mittaustiedon saamisen suoraan auton ajotietokoneesta. Vuoden 2005 ja sitä uudemmissa autoissa on yleensä OBD-portti, johon laite voidaan liittää. Autosta saatavan tiedon määrä ja laatu voivat vaihdella automerkistä riippuen, emmekä voi taata, että OBD-mittaus toimii juuri sinun autossasi. Alla on kuitenkin lista merkeistä, joita olemme testanneet, sekä tiedot siitä, mitä arvoja olemme saaneet auton ajotietokoneesta. Pääsääntöisesti testaamamme autot ovat olleet vuoden 2015 tai uudempia malleja.

Huomaa, että markkinoilla on paljon OBD-laitteita, joiden sisäinen ohjelmisto ja kytkennät eivät ole toimivia. Suosittelemme tarkistamaan ostamasi laitteen ohjelmistoversion esimerkiksi Google Play -kaupasta saatavalla ELM327 Identifier -ohjelmistolla.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.applagapp.elm327identifier

ELM327 Identifier -ohjelmasta: Ohjelmistoversion tulee olla vähintään versio 1.5, mutta mitä uudempi ohjelmisto, sitä paremmin se yleensä toimii myös uudemmissa autoissa.
Testin päätyttyä muista valita Disconnect ELM327 Identifier -ohjelmasta. Muussa tapauksessa ohjelma pitää laitteen yhteyden avoinna, mikä voi estää muita ohjelmia liittämästä laitetta.

Testeissä käytetty OBD laitteet

Fuj:tech OBD II ELM327 Bluetooth diagnostiikka-anturi
Myyjä: www.verkkokauppa.com
Super Mini ELM327 OBD2 Bluetooth V1.5
Myyjä: Kiina (Toimme itse maahan pienen erän näitä)
ELM 327 Switch V2.1 OBDII BluetoothVirta kytkimellä varustettu. Ohjelmisto versio 1.5
Myyjä: Kiina (Toimme itse maahan pienen erän näitä)
OBDII Bluetooth Car Diagnostic
Myyjä: www.dx.com ja https://www.elekma.com

Testatut OBD toiminnot autoissa

Alla lista autoista joissa olemme testanneet OBD:n toimintaa ajopäiväkirja käytössä. Lista on suuntaa antava, sillä automerkkejä ja malleja on niin paljon, ettei 100% yhteen sopivuutta voi taata. Jos toteat jollain auton merkillä ja mallilla ohjelmiston toimivaksi voit kertoa meille siitä osoitteeseen support@ewooks.fi

Merkki (2015->)Nopeus/SpeedKierrokset/RPMIlmavirta/MAFLämpö/TempKulutus/MPG
OpelOKOKOKOKOK
VolvoOKOKOKOKOK
VWOKOKOKOKOK
NissanOKOKNOKOKNOK
ToyotaOKOKOKOKOK
RenaultOKOKTestissäTestissäTestissä
SkodaTestissäTestissäTestissäTestissäTestissä

OBD-laiteen asennus

Ennen käyttöönottoa tulee sinun löytää käyttämästäsi autosta OBD-laitteelle sopiva portti. Portin paikka vaihtelee auton valmistajan mukaan, mutta yleisin paikka portille on kuljettajan puolella vasemmassa alareunassa, lähellä paikkaa jossa on myös auton sulakerasia.

obdin.jpg
Havainnekuva OBD-portti autossa

Kun laite on kytketty porttiin voit käynnistää auton ja tarkistaa, että laitteessa palaa merkkivalot (Huom! kaikissa OBD-laite malleissa ei välttämättä ole merkkivaloja). Seuraavaksi olemme valmiit suorittamaan OBD-laitteen liittäminen Android laitteeseen.

1: Tarkista Android, että Android laitteen Bluetooth on aktiivinen
2: Käynnistä ajopäiväkirja ja avaa asetuksista välilehti OBD-Asetukset
3: Aktivoi toiminto “Käytä OBD:tä”, huomaa, että tässä tilassa GPS-mittaus ei ole enää käytössä.  Kommunikaatio nopeus voi olla tässä vaiheessa “Normaali”, jos kuitenkin myöhemmässä vaiheessa yhteyden muodostamisessa on ongelmia voi kokeilla tästä, muita vaihtoehtoja.
4: Palaa takaisin ajopäiväkirja näkymään ja valitse esim. “Työajo”
5: Ensimmäisellä käynnistyksellä ohjelma kysyy sinulta mihin laitteeseen haluat kytkeytyä. Oletuksena on ettei sinulla tällä hetkellä ole vielä liitetty OBD-II joten valitse “Lisää” 
Jos listalta löytyy jo esim. OBD-II laite voit hypätä suoraan kohtaa 8
6: Androidin Bluetooth ja laiteyhteys näkymästä valitse “Muodosta laitepari uuden laitteen kanssa”
7: Odota kunnes listalle ilmestyy jokin OBD-laite. Laitteen nimi voi vaihdella laitevalmistajan mukaan, mutta yleensä nimessä esiintyy kirjaimet OBD. Valitse laite ja muodosta siihen yhteys, laitteesta riippuen PIN koodi voi olla esim 0000 tai 1234. Tarkista PIN koodi OBD-laite valmistajan ohjeista.
8: Palaa takaisin ajopäiväkirjaan ja valitse listalta OBD-laite ja kokeile yhteyden muodostusta käynnistämällä mittaus.

OBD-asetukset näkymä

1: Käytä OBD:tä on/off kytkin
2: Kommunikaatio nopeus, autojen ajotietokoneet saattavat toimia paremmin käyttäen eri nopeuksia. Olemme valmiiksi määritelleet kolme eri nopeutta. Kokeile mikä toimii parhaiten, suosittelemme “Nopeaa” jos se toimii autosi/OBD-laitteen kanssa.
3: Polttoaine- ja kulutus asetukset näkymä
4: OBD data, mitä tietoa ajotietokoneesta kerätään ja näytetään. Huoma, ECO, Kulutus, Temp ja RPM tiedot näkyvät vain ajopäiväkirja tilassa.
5: Yritetään saada matkamittarilukema OBD:ltä. Tämän toiminnon avulla voidaan yrittää selvittää auton tämänhetkinen mittarilukema. Huom! autonvalmistajat eivät anna lukea oikeaa arvoa joten tämä arvo toimii vain jos ns. arvon on resetoitu/asetettu auton huollon yhteydessä. Arvo ei välttämättä ole aina oikein.
6: Aktiivinen OBD-laite sekä laiteen vaihto painike.

Reitit ja tallennus

Kysytäänkö matkamittarilukema? On/Off kytkin. Jos haluat, että ohjelma kysyy matkan alkaessa auton tämän hetkisen matkamittarilukeman. Tämä toiminto auttaa pitämään matkamittarilukeman ajan tasalla. 
Matkamittari lukema, näyttää tällä hetkellä olevan viimeisimmän matkamittarilukeman. Arvoa voi myös säätää tästä.
Tallenna etapit, toiminnon ollessa käytössä ajon aikana tallennetaan teiden nimiä ajopäiväkirjan kuvaukseen. Huom tiedot haetaan OpenStreetMap palvelimelta ja kaikkia tietietoja ei välttämättä löydy järjestelmästä. Puutteellisia tietoja voi kuka tahansa lisätä tai pyytää lisäämään. Lisätietoja tästä https://www.openstreetmap.org
Tallenna aika reitille, tominnon olessa käyhtössä etapeille tallennetaan nimen lisäksi aikaleima.
Mittaa automaattisesti. Ajopäiväkirjassa on myös mahdollista käyttää ns. automaattista tallennusta. Toiminto pyrkii selvittämään käyttäjän liikkeiden mukaan milloin ollaan autossa ja matka alkaa tai päättyy. Toiminon tarkuuus rippuu käytössä olevasta laitteista. Toiminto ei ole käytössä taksa-tilassa.
Automaattisen lopetuksen ajastin, toiminnon ollessa päällä ajopäiväkirja katkaisee matka teon automaattisesti jos se havaitsee ettei olla enää autossa tai matka nopeus ei vastaa ajonopeuksia.
Metrinen tai Maili järjestelmä. Sovellus tukee joko metrista tai maili järjestelmää. (SI -järjestelmä)
Käytä Google navigointia, aktivoi Google navigointi painikkeen ja kelluvan widgetin jota voi käyttää eri sovellusten päällä.