fbpx

DriApp use in Taxi?

Taksilain muutosten myötä 1.7.2018, olemme tuoneet suosittuun ajopäiväkirjaamme toivottuja ominaisuuksia.  Uuden lainsäädännön mukaan taksamittaria ei tarvita jos matka perustuu kiinteästi sovittuun hintaa. Ajokki ajopäiväkirja auttaa kuitenkin luomaan autossa luotettavuutta ja näytön, josta näkee matkan etenemisen ja hinnan sovitusti. Matkasta jää asiakkaalle kuitti ja yrittäjälle tiedot ajetusta matkasta, joita voi käyttää myöhemmin apuna esim. verotuksessa. Ajopäiväkirjan pitäminen ja järkevästi integroidut maksujärjestelmät auttavat vähentämään harmaa tataloutta ja lisäävät luotettavuutta uuden lain soveltamisen alkaessa.

Section 2 (Vehicle Structure, Controls and Equipment)

"If the price of the trip is based on the measurement of a journey or time, the license is valid
a vehicle used for the carriage of passengers must have a taximeter or
a different device or system must be used to determine the price
the reliability of the measurement information corresponding to the taximeter and the knowledge are obtained
protection level.! "

Ajokki ajopäiväkirjalla ole virallista mittalaitoksen myöntämää taksamittarihyväksyntää (2014/32/EU), eikä sitä voi oikein soveltaa mobiilisovelluksiin. Käytettäessä sovellutusta ns. taksamittarina, asiakkaalle pitää ilmoittaa etukäteen hinta-arvio ja lopullisen hinnan määräytymisen perusteet. Taksiyrittäjän vastuulla on tarkistaa voimassa olevat Trafin suositukset käytettäessä mobiilisovellutuksia liiketoiminnassa. Tällä hetkellä suositus on käyttää ns. kiinteää sopimustaksaa johon Ajokki -ajopäiväkirjassa on oman toimintonsa. Sovellutuksessa on toki muitakin toimintoja, mutta niitä ei suositella käytettän Suomessa henkilöliikenteessä.

EU-alueella on monessa maassa kuitenkin laidan säädänssä kerottu, että moobilisovelutus mittareita voidaan käyttää, jos ne mittaavat tiedot auton omaa elektoniikkaa hyväksi käyttämällä ja Ajokki ajopäiväkirja tukeekin tästä syytä myös OBD-laitteita. Joissain EU-maissa myös GPS mittaus on salittu.

Käyttöönotto vaiheessa asiasta kannattaa kysyä paikalliselta viranomaiselta mikä on suositus ja varmistaa mitä saa käyttää ja mitä ei silloin kun suoritetaan henkilöliikennöintiä. Suomessa asiaa hallinoin TrafiCom.

”Laissa ei ole määritelty näille laitteille hyväksymismenettelyä, joten jokainen yritys vastaa käyttämiensä laitteiden vaatimuksenmukaisuudesta. Trafi ei ole antamassa asiasta määräystä, koska vaatimukset on kerrottu selvästi hallituksen esityksen perusteluissa.” Lainaus trafin tiedote*

Using the SumUp payment system, the drive is securely enclosed with the receipt along with the basic information about SumUp's system. The information I received was included
Matkan alkamis/päättymis aika ja paikka, aloitus/lopetus osoite kadunnimen tarkkuudella, asetuksista syötetyt tiedot kuljettajasta, rekisterinumero, taksinumero, matkan kesto, odotus/hidas ajon aika, matkan hinta. SumUp:n ja ajokin raporttia voidaan molempia käyttää hyödyksi kun tehdään virallista asiakirjaa verotusta varten.

An exemplary operating model could be, for example,

1: The driver receives a driving order, for example, text or whatsup by which a price is agreed upon and a pickup point
2: The driver takes to the scene and takes the customer up.
3: Select the "Contract Price" function from the driving log and enter the price agreed on
4: Run to a destination whereby a logbook stores the time, distance and route of the trip for later use
5: End the trip and press the "Pay" button
6: Payment is made through SumUp, whereby the data and receipts of the trip are directly recorded and the customer receives an appropriate copy of the receipt and information about the trip that has been taken. The information on SumUp's organizer can not be modified afterwards.

In this way, the use of a logbook serves the driver and the customer in the best way.


In Traf's view, applications that are more commonly used comply with legal requirements and can be used to determine the price of a taxi ride by time and distance. The reliability of measurement data and the level of data protection are essential.

”Asiakkaan kannalta tärkeintä kuitenkin on, että hän tietää taksimatkan hinnan tai hinnan määräytymisen perusteet jo ennen taksimatkan alkua”, painottaa Sillanpää.” Lainaus/Lähde Trafin tiedote*

Add a taxi from a car you can find Traf's pages

Verottajan ohjeisiin kannattaa myös tutustua, yhtenä kohtana niissä on vaatimus ajopäiväkirjan pitämisestä, joten Ajokki:lla sekin hoituu samalla. https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohallinnon_esittely/uutiset/uutiset/2018/mit%C3%A4-taksiyritt%C3%A4j%C3%A4n-pit%C3%A4%C3%A4-huomioida-verotuksessa/

Ajokki ajopäiväkirjassamme taksamittaus voidaan tehdä joko matkan pituuteen tai aikaan sidottuna. Säädettävissä on myös neljä eri taksaa. Taksoja voi vaihtaa mittauksen aikana lisäksi löytyy tauko- ja odotustilat, odotustaksa. Mitattu tarkkuus GPS:n kanssa on riittävä, jos matkapuhelin johon ajopäiväkirja on asennettu on sijoitettu ohjeiden mukaiseen paikkaan autossa. OBD:n kanssa mittaus tehdään auton oman ajotietokoneen kautta, mikä on suositeltu eteenkin isoissa kaupungeissa, joissa GPS signaali voi olla heikko.
Ajokki tukee ELM327 yhteensopivia OBD2 laitteita jotka voidaan Bluetooth yhteydellä yhdistää ajopäiväkirjaan. Tällöin mittaus tapahtuu autosta eikä puhelinlaitteen GPS:llä.

Ajopäiväkirjamme taksi ominaisuudet on suunnattu taksia harvakseltaan ajaville (ns. ”kevyt-taksi”) tai jatkuvaan pikataksi käyttöön. Tulossa on myöhemmin lisää ominaisuuksia, joiden avulla taksi ominaisuuksia voidaan ajatella käytettäväksi myös pävittäiseen toimintaan.

Card and mobile payments?

We're going to get involved SumUp maksupäätettä ajopäiväkirjamme taksi ominaisuuteen. SumUp maksupäätge integraatio saatiin käyttöön syksyllä 2018 ja SumUp käteismaksut tulivat SumUp:n toimesta keväällä 2019.

SumUp is a monthly payment terminal for a phone where you pay only 0.95% per debit payment (credit 2.75%). Receive payments directly to your account.

The payment terminal connects with Bluetooth to a compatible iOS / Android smartphone or tablet. All you have to do is create an account SumUp:lle. Tilin luomiseen menee aikaa vain 5 minuuttia ja mitään paperitöitä ei tarvita. Tämän jälkeen tilaat itsellesi maksupäätteen ja muut tarvikkeet (esim. kuittikirjoitin) SumUp:from

With SumUp, driving / payment information is securely protected by the SumUp-maintained receipt system.

With this link you get a 12 € discount on your payment terminal http://fbuy.me/jC1pR

Combining Drivers and SumUp will be facilitated during the autumn when we get the integration process completed.

Read more about our website https://www.ajokki.fi

Muita linkkejä aiheeseen: Trafin tiedote* https://www.trafi.fi/trafi/ajankohtaista/6311/etukateen_tilattavan_taksimatkan_hinnan_maarittelyyn_voidaan_kayttaa_taksamittarin_lisaksi_myos_sovelluksia

en_USEnglish
fiFinnish en_USEnglish