fbpx

Ajokki taksamittariksi taksiin?

Taksilain muutosten myötä 1.7.2018, olemme tuoneet suosittuun ajopäiväkirjaamme toivottuja ominaisuuksia.  Uuden lainsäädännön mukaan taksamittaria ei tarvita jos matka perustuu kiinteästi sovittuun hintaa. Ajokki ajopäiväkirja auttaa kuitenkin luomaan autossa luotettavuutta ja näytön, josta näkee matkan etenemisen ja hinnan sovitusti. Matkasta jää asiakkaalle kuitti ja yrittäjälle tiedot ajetusta matkasta, joita voi käyttää myöhemmin apuna esim. verotuksessa. Ajopäiväkirjan pitäminen ja järkevästi integroidut maksujärjestelmät auttavat vähentämään harmaa tataloutta ja lisäävät luotettavuutta uuden lain soveltamisen alkaessa.

§:n (Ajoneuvon rakenne, hallintalaitteet ja varusteet) 2 momentti

”Jos matkan hinta perustuu matkan tai ajan mittaamiseen, luvanvaraiseen
henkilöliikenteeseen käytettävässä ajoneuvossa on oltava taksamittari tai
hinnan määrittelyssä on käytettävä muuta laitetta tai järjestelmää, jolla
saavutetaan taksamittaria vastaava mittaustiedon luotettavuus sekä tiedon
suojauksen taso.!”

Ajokki ajopäiväkirjalla ole virallista mittalaitoksen myöntämää taksamittarihyväksyntää (2014/32/EU), eikä sitä voi oikein soveltaa mobiilisovelluksiin. Käytettäessä sovellutusta ns. taksamittarina, asiakkaalle pitää ilmoittaa etukäteen hinta-arvio ja lopullisen hinnan määräytymisen perusteet. Taksiyrittäjän vastuulla on tarkistaa voimassa olevat Trafin suositukset käytettäessä mobiilisovellutuksia liiketoiminnassa. Tällä hetkellä suositus on käyttää ns. kiinteää sopimustaksaa johon Ajokki -ajopäiväkirjassa on oman toimintonsa. Sovellutuksessa on toki muitakin toimintoja, mutta niitä ei suositella käytettän Suomessa henkilöliikenteessä.

EU-alueella on monessa maassa kuitenkin laidan säädänssä kerottu, että moobilisovelutus mittareita voidaan käyttää, jos ne mittaavat tiedot auton omaa elektoniikkaa hyväksi käyttämällä ja Ajokki ajopäiväkirja tukeekin tästä syytä myös OBD-laitteita. Joissain EU-maissa myös GPS mittaus on salittu.

Käyttöönotto vaiheessa asiasta kannattaa kysyä paikalliselta viranomaiselta mikä on suositus ja varmistaa mitä saa käyttää ja mitä ei silloin kun suoritetaan henkilöliikennöintiä. Suomessa asiaa hallinoin TrafiCom.

”Laissa ei ole määritelty näille laitteille hyväksymismenettelyä, joten jokainen yritys vastaa käyttämiensä laitteiden vaatimuksenmukaisuudesta. Trafi ei ole antamassa asiasta määräystä, koska vaatimukset on kerrottu selvästi hallituksen esityksen perusteluissa.” Lainaus trafin tiedote*

Käyttämällä SumUp maksujärjestelmää, ajosta tallentuvat suojatusti kuitin mukana perustiedot SumUp:n järjestelmään. Kuitin tiedoissa on mukana
Matkan alkamis/päättymis aika ja paikka, aloitus/lopetus osoite kadunnimen tarkkuudella, asetuksista syötetyt tiedot kuljettajasta, rekisterinumero, taksinumero, matkan kesto, odotus/hidas ajon aika, matkan hinta. SumUp:n ja ajokin raporttia voidaan molempia käyttää hyödyksi kun tehdään virallista asiakirjaa verotusta varten.

Esimerkillinen toimintamalli voisi olla esim.

1: Kuljettaja vastaanottaa ajotilauksen esim. teksti tai whatsup viestillä, jossa sovitaan matkalle hinta ja noutopaikka
2: Kuljettaja ajaa paikalle ja ottaa asiakkaan kyytiin.
3: Valitaan ajopäiväkirjasta toiminto ”Sopimushinta” ja näppäilään siihen sovittu hinta
4: Ajetaan kohteeseen, jolloin ajopäiväkirja tallentaa matkaan kuluvan ajan, matkan ja reitin talteen myöhempää käyttöä varten
5: Päätetään matka ja painetaan ”Maksu” painiketta
6: Suoritetaan maksu SumUp:n kautta, jolloin matkan tiedot ja kuitit ovat suoraan kirjanpidossa ja asiakaskin saa kuitista asianmukaisen kopion, sekä tiedot ajetusta matkasta. Tietoja SumUp:n järjestälmässä ei voi muokata jälkeenpäin.

Näin ajopäiväkirjan käyttö palvelee kuljettajaa ja asiakasta parhaalla madollisella tavalla.


Trafin käsityksen mukaan yleisemmin käytössä olevat sovellukset täyttävät lain vaatimukset ja niitä voidaan käyttää taksimatkan hinnan määrittelyyn ajan ja matkan perusteella. Olennaista on mittaustiedon luotettavuus ja tiedon suojauksen taso.

”Asiakkaan kannalta tärkeintä kuitenkin on, että hän tietää taksimatkan hinnan tai hinnan määräytymisen perusteet jo ennen taksimatkan alkua”, painottaa Sillanpää.” Lainaus/Lähde Trafin tiedote*

Lisää taksi luvista löydät Trafin sivuilta

Verottajan ohjeisiin kannattaa myös tutustua, yhtenä kohtana niissä on vaatimus ajopäiväkirjan pitämisestä, joten Ajokki:lla sekin hoituu samalla. https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohallinnon_esittely/uutiset/uutiset/2018/mit%C3%A4-taksiyritt%C3%A4j%C3%A4n-pit%C3%A4%C3%A4-huomioida-verotuksessa/

Ajokki ajopäiväkirjassamme taksamittaus voidaan tehdä joko matkan pituuteen tai aikaan sidottuna. Säädettävissä on myös neljä eri taksaa. Taksoja voi vaihtaa mittauksen aikana lisäksi löytyy tauko- ja odotustilat, odotustaksa. Mitattu tarkkuus GPS:n kanssa on riittävä, jos matkapuhelin johon ajopäiväkirja on asennettu on sijoitettu ohjeiden mukaiseen paikkaan autossa. OBD:n kanssa mittaus tehdään auton oman ajotietokoneen kautta, mikä on suositeltu eteenkin isoissa kaupungeissa, joissa GPS signaali voi olla heikko.
Ajokki tukee ELM327 yhteensopivia OBD2 laitteita jotka voidaan Bluetooth yhteydellä yhdistää ajopäiväkirjaan. Tällöin mittaus tapahtuu autosta eikä puhelinlaitteen GPS:llä.

Ajopäiväkirjamme taksi ominaisuudet on suunnattu taksia harvakseltaan ajaville (ns. ”kevyt-taksi”) tai jatkuvaan pikataksi käyttöön. Tulossa on myöhemmin lisää ominaisuuksia, joiden avulla taksi ominaisuuksia voidaan ajatella käytettäväksi myös pävittäiseen toimintaan.

Kortti ja mobiilimaksut?

Olemme ottamassa mukaan SumUp maksupäätettä ajopäiväkirjamme taksi ominaisuuteen. SumUp maksupäätge integraatio saatiin käyttöön syksyllä 2018 ja SumUp käteismaksut tulivat SumUp:n toimesta keväällä 2019.

SumUp on kuukausimaksuton maksupääte puhelimeen, jossa maksat vain 0.95% per debit-maksutapahtuma (credit 2.75%). Vastaanotat tilitykset suoraan tilillesi.

Maksupääte yhdistyy Bluetoothin avulla yhteensopivaan iOS/Android älypuhelimeen tai tabletiin. Sinun tarvitsee vain luoda tili SumUp:lle. Tilin luomiseen menee aikaa vain 5 minuuttia ja mitään paperitöitä ei tarvita. Tämän jälkeen tilaat itsellesi maksupäätteen ja muut tarvikkeet (esim. kuittikirjoitin) SumUp:lta

SumUp:n kanssa ajo/maksu tiedot tallentuvat suojatusti SumUp:n ylläpitämään kuitti järjestelmää.

Tällä linkillä saat maksupäätteestä 12€ alennuksen http://fbuy.me/jC1pR

Ajokin ja SumUp:n yhteiskäyttö helpottuu syksyn aikana, jolloin saamme integraatio prosessin valmiiksi.

Lue lisää verkkosivultamme https://www.ajokki.fi

Muita linkkejä aiheeseen: Trafin tiedote* https://www.trafi.fi/trafi/ajankohtaista/6311/etukateen_tilattavan_taksimatkan_hinnan_maarittelyyn_voidaan_kayttaa_taksamittarin_lisaksi_myos_sovelluksia

Tilaa ajopäiväkirjan käyttöohjeet
Saat sähköpostiisi uusimman version ajopäiväkirjan käyttöohjeista ILMAISEKSI!
Sähköposti osoitteesi jää vain meidän käyttöömme ja noudatamme GDPR:ää Voit poistaa itse milloin tahansa listalta, sähköpostiviestin lopussa olevilla linkeillä. Voit poistaa itse milloin tahansa listalta, sähköpostiviestin lopussa olevilla linkeillä.
fiFinnish
en_USEnglish fiFinnish